preskoči na sadržaj

Tehnička škola Kutina

Login
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Kutina sada

 

 

Petrovo u Kutini - projekt "Instructions for living a life"

EKO-ŠKOLA: DIJAMANTNI STATUS

DAN PLANETA ZEMLJE

SVJETSKI DAN VODA 2021.

- VREDNOVANJE VODA 

ZELENA ŠKOLA

pogledajte izložbu i riješite kviz

ZELENA KEMIJA

27.06. Podignuta Zelena zastava

22.05. Međunarodni dan biološke raznolikosti

    

  Predavanje

"Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama"

 

                               

3D tvornica budućnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenički kutak

Nove vijesti EKO škole!


Nove vijesti školske knjižnice

Radno vrijeme: ponedjeljak - utorak  7.00-14.00

E-KNJIŽNICA TŠK

https://sites.google.com/view/e-knjiznica/home

Učimo o:

 

 

 

 

Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
IFAM 2019. Ljubljana
Autor: Ivan Josipović, 14. 2. 2019.

IFAM 2019.

INTRONIKA, ROBOTICS, ICT4INDUSTRY

12.-13.2.2019. Ljubljana-SLOVENIJA

       Nastavnici elektrotehnike i strojarstva posjetili su međunarodni sajam IFAM 2019. u Ljubljani. Na sajmu svoje proizvode izložile su tvrtke iz R. Hrvatske, R. Slovenije kao i druge zemlje Europske unije. Pod sajmom IFAM organizirana su i tri profesionalna sajma Robotika, INTRONIKA i ICT4Industry. INTRONIKA je profesionalni sajam za industrijsku i profesionalnu elektroniku i elektrotehniku. ICT4Industry je profesionalni sajam posvećen digitalizaciji poslovnih sustava i industrija koje pokrivaju softver, industrijska računala i drugi hardver, komunikacije i telekomunikacije, pametnu automatizaciju proizvodnje, podatkovne mreže, informacijsku tehnologiju.

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Posjet tvornici električnih vodiča i kabela "Elka d.o.o." i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Učenici završnih razreda, razrednici i nastavnici struke 4A, 4E, 4F, 3C posjetili su 19.12. 2018. u okviru planiranog jednodnevnog stručnog izleta, tvornicu električnih vodiča i kabela ELKA d.o.o. Upoznali smo proizvodne pogone tvornice koja egzistira u Hrvatskoj od 1927. godine i jedini je i vodeći proizvođač električnih vodiča i kabela na ovim područjima. Učenici su uz stručno vodstvo  posjetili i stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

          

Voditelj stručne ekskurzije:

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Stručna ekskurzija 9.11.-10.11.2018.

Posjet tvornici Volkswagen-a u Slovačkoj

1. dan

Učenici i nastavnici naše škole posjetili su najmodernije pogone njemačkog proizvođača automobila kod Bratislave, Volkswagen. Pogon VW Slovačka kod Bratislave je jedan od najmodernijih i najproduktivnijih u čitavom koncernu a zapošljava 14 000 radnika.

Tvornica proizvodi 5 tipova vozila: Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen Up, Škoda Citigo, SEAT Mii i karoserija za Porsche Cayenne.

Učenici su posjetili i znamenitosti grada na obali Dunava, Bratislavu.

2. dan stručne ekskurzije učenici su posjetili tvornicu čokolade Hauswirth u blizini grada Beča te znamenitosti u gradu Beču.

Zahvaljujemo se djelatnicima tvornice VW Slovačka na profesionalnom vođenju kroz pogone kao i agenciji Presečki d.o.o. na organizaciji ovog nezaboravnog putovanja.

Voditelj stručne ekskurzije:

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

6. UTRKA SOLARNIH AUTOMOBILA

8.-9. lipnja 2018. u Sisku

 

RIMAC AUTOMOBILI

       U petak 18. svibnja, uputili smo se u tvrtku "Rimac automobili" u Svetu Nedelju. U pratnji stručnog vodstva razgledali smo mali povijesni kutak posvećen inovatoru i vlasniku tvrtke Mati Rimcu gdje smo saznali što je sve postigao te kako je započela cijela priča. Zatim smo obišli proces proizvodnje Rimac superbrzih električnih automobila, prošetali cijelim prostorom tvrtke, postavili mnogo stručnih pitanja inženjerima i stručnjacima  a na kraju smo zavirili u dio u kojem proizvode moderne „Greyp“ električne bicikle.

Voditelj stručnog izleta:

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

JEDNODNEVNI STRUČNI IZLET U TVRTKU

''VARGON d.o.o.'' KUKULJANOVO

            Dana 20. travnja organiziran je posjet učenika Tehničke škole Kutina tvrtki ''VARGON d.o.o.'' Kukuljanovo. Učenici koji su bili na stručnom izletu u tvrtku ''VARGON d.o.o.'' su 2. godina zanimanja INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE, 3. godina zanimanja INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE, te 3. godina zanimanja INDUSTRIJSKI MEHANIČAR.

            U pratnji učenika bili su stručni nastavnici na čelu s ravnateljem škole Antom Dževlanom.

            U tvrtki ''VARGON d.o.o.'' kao predstavnik i voditelj dočekao nas je gospodin Marko Kosanović, Gosp. Kosanović je s učenicima obišao tvornički pogon i upoznao ih s procesom proizvodnje plastičnih cijevi i spojeva. Učenici su bili iznimno zainteresirani pa su od svog nastavnika i domaćina dobili zaslužene riječi pohvale.

            Nakon obilaska tvrtke, nastavnici su učenike poveli u turističko razgledavanje grada Opatije i grada Rijeka.

Voditelj stručnog izleta:

Kristijan Velcl,mag.ing.mech.

 

Posjet M SAN-u

Stručni izlet u tvrtku M SAN organiziran je 9.3.2018. za učenike smjera Tehničar za računalstvo. M SAN Grupa je vodeća i najveća IT tvrtka na hrvatskom tržištu. Učenici su posjetili proizvodni pogon smješten u Rugvici za proizvodnju računala i LED televizora. Pogon proizvodi 84 000 TV prijamnika godišnje i 2500 računala dnevno pod najstrožom kontrolom kvalitete.

Voditelj stručnog izleta:

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Posjet Hrvatskom saboru

U četvrtak 30. studenog 2017. učenici i profesori Tehničke škole Kutina posjetili su Sabor i njegove zastupnike. Malo kiše nam nije zasmetalo da se zabavimo, svakako naučimo ponešto novo  i da vidimo kako izgledaju prostori u kojima se donose sve bitne odluke. Sudjelovali smo u nekoliko izlaganja i obišli prostorije zgrade Hrvatskog sabora. Na razgovor s učenicima odazvao nam se član Hrvatske seljačke stranke, Željko Lenart koji je u VI. izbornoj jedinici koja upravo obuhvaća našu županiju. Zahvaljujemo Hrvatskom saboru što nas je ugostio te Željku Lenartu što je popričao s nama i odgovorio na sva naša pitanja.

Autor: Luka Milosavljević

 

Stručna ekskurzija

München 16.11.-19.11.2017.

Učenici i nastavnici Tehničke škole Kutina i ove godine posjetili su sajam elektronike "Productronica" u Münchenu. Za vrijeme višednevnog stručnog izleta učenici su posjetili i Deutsches Museum, BMW Welt te znamenitosti grada Münchena. Ovim putem zahvaljujemo turističkoj agenciji Presečki za organizaciju izleta te u konačnici i potpunu realizaciju.

Voditelj stručne ekskurzije

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Posjet tvrtki Solvis

U sklopu praktične nastave (23.3.2017.) organiziran je stručni izlet u tvrtku SOLVIS koja je registrirana u Varaždinu i zapošljava 160 radnika. SOLVIS je jedina hrvatska tvornica fotonapona koja godišnje proizvede 100 MW fotonaponskih ćelija. Nakon razgledavanja proizvodnje i sunčane elektrane u sklopu tvrtke, prisustvovali smo prezentaciji različitih tipova sunčanih fotonaponskih modula koji se proizvode u tvornici.

Posjet HE Varaždin

Posjetili smo hidroelektranu HE Varaždin koja je smještena na rijeci Dravi pokraj grada Varaždina. Ukupna instalirana snaga HE Varaždin je 94 MW. Voditelj hidroelektrane pokazao nam je sve bitne dijelove HE te pojasnio proces proizvodnje.

Voditelj stručnog izleta:

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

PETROKEMIJA D.D.

Pod vodstvom voditelja stručne nastave Gorana Malnara, 16. ožujka 2017. učenici  i stručni nastavnici iz elektrotehnike i strojarstva posjetili su Petrokemiju d.d.

U tvornici su dane osnovne informacije o postrojenjima električne energije, učenici su posjetili elektro-radionicu za održvanje elektromotora te kontrolne prostorije.

Ivan Josipović, struč. spec. ing. el.

 

Posjet tvrtki VARGON d.o.o.

Učenici i stručni nastavnici posjetili su 3. ožujka 2017. tvrtku VARGON d.o.o.

Tvrtka VARGON d.o.o. je vodeći proizvođač plastičnih cijevi i spojeva za kućnu i uličnu primjenu.

Ovim putem zahvaljujemo njihovim djelatnicima što su nas srdačno primili i ugostili te kroz kvalitetno vodstvo prezentirali proizvodne pogone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Posjet učenika i profesora tvrtki DOK-ING i Tehničkom muzeju Nikola Tesla

       U četvrtak 24. studenog 2016.g. su učenici 3.B, 3.F, 4.F i 4.E razreda (46 učenika), bili s nastavnicima praktične nastave (Ivan Josipović-voditelj, Goran Malnar, Kristijan Velcl, Antun Kiš, Marko Marinšek, Jušić Ivan) u posjetu tvrtki DOK-ING kao dio stručnog usavršavanja učenika izvan školskih klupa i radionica. DOK-ING je hrvatska tvrtka za proizvodnju specijalnih vozila, strojeva za razminiranje i električnih automobila. Dočekali su nas djelatnici DOK-ING-a koji su nas proveli kroz tvornicu i pokazali nam gdje se proizvode strojevi za razminiranje. Učenici i profesori su bili vrlo zadovoljni posjetom tvornici DOK-ING. Ovim putem zahvaljujemo njihovim djelatnicima što su nas srdačno primili i pokazali nam kako to oni rade.

       

Učenici i nastavnici posjetili su i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu.

Ivan Josipović, struč. spec. ing. el.

 


4. Utrka solarnih automobila u Sisku

Video snimak utrke solarnog automobila naše škole pogledajte klikom na fotografiju starta utrke ili na linku ispod:

Vožač: Kristian Schneider 4A

https://www.youtube.com/watch?v=Te6MYuK48wo

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Uspješan rezultat učenika i mentora Tehničke škole Kutina na izložbi inovacija u Ivanić Gradu

Na izložbi 20. i 21. svibnja izloženi su inovativni radovi učenika i projekata Tehničke škole Kutina. Izložba je bila natjecateljskog karaktera. Rad pod nazivom "Space Viking Rover-3D tvornica budućnosti", osvojio je uspješno 3. mjesto odnosno brončanu plaketu.

Autor rada: učenik Antonio Jurić, 2F

Mentor: Ivan Josipović, struč. spec.ing.el.

 

Dan Europe i Europski tjedan u SMŽ

Tehnička škola sudjelovala je u obilježavanju dana Europe i Europskog tjedna  u Sisku na temu obrazovanje i EU. Otvorenje izložbe i pozdravni govor održao je Župan Ivo Žinić. Tehnička škola prezentirala je dva projekta Europske unije: SOELA, 3D-TVORNICA BUDUĆNOSTI.

 

      Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Tehnička škola Kutina - prvi samostalni projekt EU

Tehnička škola Kutina dosad je sudjelovala u 4 EU projekta kao partner u čemu je bila vrlo uspješna, a zadnji od projekata  bio je nedavno prezentirani projekt «3D tvornica budućnosti».Škola je sada uz stečena iskustva napravila prvi samostalni projekt u okviru programa za mlade ERASMUS + (programa Unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport) koji je ocijenjen izvrsnim. U sklopu projekta «Pregled sustava inteligentnog upravljanja radi povećanja energetske učinkovitosti u Irskoj»  10 profesora iz četiri strukovne škole otputovat će na mobilnost u Dublin kako bi vidjeli iskustva irskih tvrtki. Uz kutinske, tu su i profesori Tehničke škole Sisak, Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, te Elektrotehničke i prometne škole Osijek. «Ovim projektom želimo srednjoškolsko obrazovanje prilagoditi smjernicama koje Europska unija ima prema usklađenosti tehnologije i okoliša. Jedan od načina za zaštitu okoliša je smanjenje potrošnje energije korištenjem energetski učinkovitih sustava što je u skladu s obavezama zaštite okoliša i održivog gospodarskog razvoja na koji se Hrvatska i obvezala ulaskom u EU», rekao je ravnatelj škole Ante Dževlan.

Kroz projekt «Sustav inteligentnog upravljanja radi povećanja energetske učinkovitosti» koji predstavlja mješovit spoj automatike, energetike i ICT-a obrazovat će se nastavnici koji će svoje znanje prenositi na učenike, te lokalne poduzetnike. Koristi od novostečenog znanja tijekom mobilnosti imat će 2411 učenika iz uključenih škola, kao i svi nastavnici.

Indirektan benefit bit će financijskog učinka jer, koristeći nove principe, škole će smanjiti vlastitu potrošnju energije radi povećanja energetske učinkovitosti. Uz sve to zainteresirani gospodarstvenici preko nastavnika bit će upućeni u nove trendove u tehnologiji, a učenici će s novim znanjima biti poželjan kadar na tržištu rada. Ovakav primjer usklađivanja potreba znanja i tržišta rada sastavni je dio programa EU ERASMUS + stoga je svako sudjelovanje u njemu korisno kako za školu, tako i za širu zajednicu. (gp/ML)

5.5.2016.

IZVOR: www.kutina.hr

http://www.kutina.hr/Vijesti/Citanje-vijesti/ArticleId/18149/oamid/1491

 

SOLARLAB

Svjetski dan obnovljivih izvora energije 26.4. obilježen je završetkom novog kabineta "SOLARLAB" kojeg su izradili učenici 2.C, 2.F razreda za vrijeme praktične nastave i radioničkih vježbi.  U sklopu ovog projekta instalirana je i mjerna meteorološka stanica za uzimanje podataka i mjerenja u okolišu za potrebe vježbi kemijskog i ekološkog tehničara.

 

 

Tehnička škola Kutina u EU projektu - 3D tvornica budućnosti

Tehnička škola Kutina upravo je završila europski projekt «3D tvornica budućnosti» koji je nastao suradnjom 5 strukovnih škola partnera, te koji je prošloga tjedna imao završnu konferenciju u Sisku. Na današnjoj konferenciji za novinare «Rover budućnosti» koji su izradili učenici Tehničke škole Kutina predstavljen je javnosti.

Nositelj ovog EU projekta je Tehnička škola Sisak, a Tehnička škola Kutina, uz Srednju strukovnu školu Velika gorica, Strukovnu školu Vice Vlatkovića iz Zadra i Elektrotehničku i prometnu školu Osijek imala je zadatak izraditi robotizirano vozilo specijalne namjene koje se samostalno kreće i može izvršiti određene radnje.  «Vrijednost projekta je oko 2 mln kn, financiran je sredstvima iz Socijalnog fonda Europske unije, a 10% sredstava je predviđeno za izradu rovera u svih 5 škola», rekao je predstavljajući projekt, ravnatelj škole Ante Dževlan. Ostatak sredstava potrošen je na edukaciju učenika i voditelja. Učenici i mentori bili su na 3D print show-u u Parizu, vršene su edukacije za 3D printanje, učenje programiranja na android platformi i drugo.

Mentor u projektu prof. Ivan Josipović rekao je kako ovaj projekt, iako je trajao godinu dana, «živi» i dalje te će se tijekom sljedećih 7 godina raditi na povećanju stupnja robotizacije. «Vozilo je trebalo biti najmanje 30% isprintano na 3D printeru što je našim učenicima pošlo za rukom. Iz projekta smo dobili 3D printer i isprintali i više od 305 dijelova», rekao je Josipović.

 Rover je upravljan na daljinski način, može se samostalno kretati i izmjeriti vlagu, te orijentirati se u prostoru, što su učenici danas i demonstrirali. Učeničku ekipu projekta čine Tin Prpić koji je dizajnirao je kompletno vozilo, Antonio Jurić koji ga je isprogramirao, te Kristijan Šnajder koji je radio na razvoju konstrukcijskog dijela i mehanike vozila. «Projekt je osmišljen u sklopu radioničkih vježbi i praktične nastave i na izradu vozila je utrošeno oko 1400 sati rada. Najveći udio je potrošen na 3D printanje. Primjerice za printanje jednog kotača, bez ijedne greške, potrebno je 24 sata», rekao je prof. Josipović.

Tin Prpić predstavio je tehničke detalje vozila. Kako je rekao, rad na projektu je bio vrlo zanimljiv, puno je toga naučio o 3D modeliranju. Svi su jako dobro surađivali, pomagali jedni drugima u svim dijelovima zadataka. Svoju budućnost Tin vidi upravo u 3D modeliranju i to je područje u kojem se pronašao.  Ravnatelj škole Ante Dževlan zadovoljan je postignutim rezultatima kroz ovaj projekt, što smatra najboljom pozivnicom osmašima koji imaju slične afinitete u Tehničku školu Kutina. (gp/ML)

22.4.2016.

IZVOR: www.kutina.hr

http://www.kutina.hr/Vijesti/Citanje-vijesti/ArticleId/18098/oamid/1491

 

4. utrka solarnih automobila

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Posjet tvrtki VARGON d.o.o.

Učenici i stručni nastavnici 2.C i 3.C razreda, posjetili su 19. veljače 2016. tvrtku VARGON d.o.o. u Kukuljanovu nedaleko od grada Rijeke.

Tvrtka VARGON d.o.o. je vodeći proizvođač plastičnih cijevi i spojeva za kućnu i uličnu primjenu.

Nakon posjete tvrtki uslijedio je obilazak kulturnih znamenitosti grada Opatije i grada Rijeke.

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.

 

Tehnička škola Kutina na Znanstvenom pikniku

      Na Zagrebačkom Velesajmu 11. i 12. prosinca otvoren je 4. po redu Znanstveni piknik koji ove godine okuplja više od 500 edukatora iz 6 zemalja. Znanstveni piknik otvorili su Ministar znanosti, obrazovanja i športa Vedran Mornar i naravno, uvaženi profesor Baltazar koji je jedan od najvećih popularizatora znanosti u Hrvatskoj i Europskoj Uniji. Posjetitelji su mogli čuti o najnovijim saznanjima o crnim rupama, svemirskoj prašini, gravitacijskim valovima, Higgsovom bozonu, ali i osjetiti Mars, oživjeti putovanje do Plutona i dalje, obmanuti se optičkim varkama, iznenaditi se hologramskom stvarnošću, družiti se s robotima, voziti se u solarnim automobilima, te uvidjeti nevjerojatne mogućnosti 3D printera i ostalih znanstvenih čuda.

https://www.facebook.com/ZnanstveniPiknik/

Ivan Josipović, struč.spec.ing.el.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju